KAUM MELAYU
Di MALAYSIA orang MELAYU didefinasikan sebagai penduduk pribumi
(bumiputera).Bertutur dan berkomunikasi dalam bahasa MELAYU,beragama
ISLAM,serta menjalani adat istiadat.Perkataan MELAYU mungkin berasal daripada
SUNGAI MELAYU di hulu SUNGAI BATANG HARI,SUMATERA.Selain dalam erti ertimologi
perkataan MELAYU berasal daripada perkataan MALAJU yang bermaksud
cepat,deras,tangkas dalam erti kata dasar laju.
MAKANAN TRADISONAL KAUM MELAYU
JUADAH SAJIAN HARIAN KAUM MELAYU
Malaysia merupakan negara bertuah yang memiliki berbilang
kaum dan etnik yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan budaya dengan pelbagai
jenis makanan yang sungguh enak. Hal ini sekaligus memperlihatkan keunikan dan
kepelbagaian adat dan budaya yang wujud dalam setiap kaum.Makanan merupakan
salah satu perkara yang dapat menyatukan penduduk berbilang kaum di Malaysia.
Secara terperici Melayu memperkenalkan makanan tradisional yang dijadikan
sebagai hidangan untuk para tetamu samaada di majlis perkahwinan, kenduri
kesyukuran, ataupun untuk santapan harian mereka. Pada zaman dahulu dari nenek
moyang kita lagi kaum melayu menjadikan ubi kayu sebagai sumber utama makanan
mereka. Sehingga hari ini ubi kayu masih dinikmati tetapi dengan pelbagai rasa
dan bentuk. Ubi kayu dijadikan kuih muih dan juga pencuci mulut yang dikenali
sebagai “Tapai’’. Selain itu terdapat pelbagai lagi juadah yang dihidangkan
untuk sarapan mereka setiap hari.
No comments:
Post a Comment