Monday, July 16, 2018

MAKANAN TRADISIONAL





PENGENALAN

Apabila disebut nama MALAYSIA sahaja, masyarakat luar serta pemimpin agung dari seluruh negara begitu kagum dan menghormati dengan sosio budaya masyarakat malaysia yang Komplek dan berbeza dari segi latar belakang sosio budaya kaum dan agama seperti bahasa,cara hidup,ekonomi,politik,tempat tinggal,dan hubungan sosial dan juga makanan tradisional dari kaum masing-masing.Kemampuan kerajaan negara kita dalam mentadbir pengurusan negara menyebabkan negara kita menjadi model contoh (role model) dan acuan kepada negara yang lain dalam proses membangun dalam pentadbiran negara masing-masing. Secara umum kita sudah tahu kaum utama di Malaysia ialah kaum MELAYU(BUMIPUTERA) yang merangkumi sebanyak 50% dan diikuti oleh kaum CINA sebanyak 25% dan  kaum INDIA sebanyak 10%yang dibawa masuk dalam jumlah yang ramai oleh pihak BRITISH semasa era penjajahan untuk bekerja sebagai buruh di peladangan dan lain-lain sektor yang berkepentingan pada zaman tersebut.Bagi SABAH dan SARAWAK pula,selain kaum MELAYU sebagai bumiputera,terdapat ramai lagi kumpulan kaum etnik yang turut dikategori sebagai bumiputera.Seperti di SABAH kaum KADAZAN ,DUSUN,BAJAU,MURUT sebagai kumpulan etnik kaum bumiputera terbesar dan utama.Begitu juga di SARAWAK kaum IBAN membentuk komuniti SARAWAK sebanyak 30% dan juga diikuti oleh  kaum BIDAYUH.

Selain dikenali sebagai negara berbilang kaum,MALAYSIA juga amat terkenal dengan kepelbagian juadah makanan tradisional oleh kaum majmuk di MALAYSIA menyebabkan kita unik dan sebagai bonus tarikan untuk memancing pelancong dari luar berkunjung ke negara kita Setiap masyarakat kaum majmuk di MALAYSIA mempunyai makanan tradisional yang tersendiri yang diwarisi oleh warisan keluarga turun-temurun kepada kaum keluarga masing-masing,makanan tradisional boleh kita rasai semasa kenduri,musim perayaan acara rumah terbuka yang dianjurkan oleh pihak tertentu ataupun pihak kerajaan dan diiktiraf sebagai acara wajib setiap musim perayaaan.


Oleh sebab itu, Malaysia memilik aset yang paling berharga dari segi kepelbagaian makanan   yang bukan sahaja dalam proses mengeratkan ikatan perpaduan bahkan turut menarik keperhatian dari pelbagai sektor ekonomi yang lain. Sebagai contohnya, Nasi lemak kepada asalnya merupakan hidangan sarapan pagi dalam kalangan etnik Melayu tetapi kini ia telah menjadi pilihan utama bagi semua etnik di Malaysia. Bukan setakat itu sahaja,makanan kepada kepelbagaiann jenis mi, dim sum, kuih kepau dan sebagainya yang juga merupakan makanan kegemaran bagi etnik Cina turut menjadi kegemaran oleh etnik yang lain sepertinya Melayu,India, dan lain-lain lagi. Makanan kumpulan etnik dari Sabah Sarawak sepertinya umai, linut,kepasuh ayam turut menjadi pilihanan bagi masyarakat dari kepelbagaian etnik yang secara tidak langsung telah menyumbang kepada kesepaduan sosial. Negara maju dan makmur adalah negara yang mempunyai masyarakat yang berbilang kaum yangmengamalkan sikap saling menghormati diantara satu sama lain.






No comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

KESIMPULAN        Dari perbincangan di atas, dapatlah disimpulkan bahawa makanan tradisi sesuatu   kaum dapat membentuk perpaduan da...