KETUPAT
|
Ketupat palas ialah
ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung
ketupat palas dianyam terlebih dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah
dimasak. Ketupat palas juga biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng
terlebih dahulu. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut,
manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Ketupat tiga segi ialah bentuk
ketupat tersebut tiga segi dan Ketupat moden biasanya berbentuk empat
segi. Ketupat biasanya dihidangkan ketika menyambut perayaan AidhilFitri
dan Aidhil Adha.
|
LEMANG
Lemang ialah sejenis makanan tradisi
yang disukai orang ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih meluas
pada hari perayaan seperti Hari Raya Aildilfitri. Semua orang daripada
pelbagai kaum suka makan makanan tradisi ini. Lemang merupakan hidangan
istimewa di Malaysia. Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang atau
serunding. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang
dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang,
sebelum dibakar sehingga masak. Kaedah memasak yang menggunakan buluh ialah
cara memasak kaum asli di Malaysia.
DODOL
Dodol pula dibuat dari tepung pulut,
santan dan gula yang dikacau berjam-jam diatas api sehingga pekat. Manakala
dodol sangat terkenal di Melaka dan cara membuat dodol boleh
dikatakan sangat rumit. Ramai orang selalu ingin mencuba membuatnya,
tetapi tidak semua dapat menghasilkan dodol yang bermutu tinggi.
Kini, dodol telah mula dimodenkan dengan pelbagai perisa seperti perisa durian
dan sebagainya.
Makanan ini lazimnya dibuat secara bergotong-royong
dalam sesuatu masyarakat dan
diedarkan dari rumah ke rumah. Hal ini dapat
mengeratkan lagi perhubungan antara satu sama lain.
No comments:
Post a Comment