Monday, July 16, 2018

SAJIAN JUADAH MUSIM PERAYAAN



                                                                  KETUPAT

KETUPAT PALAS/TRADISIONAL(3 SEGI)


KETUPAT MODEN(4 SEGI)

Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi dan Ketupat moden biasanya berbentuk empat segi. Ketupat biasanya dihidangkan ketika menyambut perayaan AidhilFitri dan Aidhil Adha.

LEMANG



Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti Hari Raya Aildilfitri. Semua orang daripada pelbagai kaum suka makan makanan tradisi ini. Lemang merupakan hidangan istimewa di Malaysia. Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang atau serunding. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak. Kaedah memasak yang menggunakan buluh ialah cara memasak kaum asli di Malaysia.

DODOL



Dodol pula dibuat dari tepung pulut, santan dan gula yang dikacau berjam-jam diatas api sehingga pekat. Manakala dodol sangat terkenal di Melaka dan cara membuat dodol boleh  dikatakan sangat rumit. Ramai orang selalu ingin mencuba membuatnya, tetapi tidak semua dapat menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Kini, dodol telah mula dimodenkan dengan pelbagai perisa seperti perisa durian dan sebagainya. Makanan ini lazimnya dibuat secara bergotong-royong dalam sesuatu masyarakat dan diedarkan dari rumah ke rumah. Hal ini dapat mengeratkan lagi perhubungan antara satu sama lain.






No comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

KESIMPULAN        Dari perbincangan di atas, dapatlah disimpulkan bahawa makanan tradisi sesuatu   kaum dapat membentuk perpaduan da...