Monday, July 16, 2018

MAKANAN TRADISIONAL KAUM CINA DAN INDIA



                                                                           KAUM CINA



Kaum kedua yang terbesar di MALAYSIA ialah kaum CINA. Mempunyai hubungan hubungan keakraban dari segi politik dan perdagagan sejak berabad lamanya sebelum terbentuknya Malaysia.Pada zaman dahulu amat berperanan besar melindungi kerajaan MELAKA dari serangan ancaman SIAM. Dibawa masuk oleh pihak BRITISH dalam jumlah yang besar sebagai buruh perlombongan timah.Bukan sahaja membawa masuk diri dan kaum keluarga tetapi secara automatik membawa masuk terus adat resam,agama,budaya dan tidak lupa makanan tradisional yang diwarisi.Majoriti beragama BUDDHA tetapi ada juga mengamalkan kepercayaan KONFOCIUNISME dan TAOISMA.

JUADAH SAJIAN HARIAN KAUM CINA

 KUIH BULAN




Alkisah kuih ini terjadi daripada rentetan pemerintahan MONGOL(DINASTI YUAN) yang memerintah CINA pada ketika itu.Digambarkan sebagai pemerintahan kuku besi yang kejam dengan mengenakakan hukuman dan undang-undang tidak masuk akal dan tidak berperikemanusian terhadap rakyat pada masa itu supaya tiada pun masa berani berpaling tadah kepada pemerintahan MONGOL.Akibat daripada itu rakyat mula memberontak dengan dibantu dorongan oleh PUAK MING.Kesepakatan untuk memberontak bermula pada malam bulan mengambang dimana kuih bulan ini dibuat.Kuih ini berbentuk bulat umpama bulan,dimana kod rahsia rahsia pesanan untuk menumbangkan pemerintahan MONGUL ditempatkan.Akhirnya pemerintahan MONGOL berjaya digulingkan akibat idea yang bernas daripada rakyat pemikiran yang tertindas.Kaum CINA masih meraikan kejayaan ini pada zaman sekarang didalam PERAYAAN PERTENGAHAN MUSIM LURUH.Ada juga tradisi megatakan kuih bulan ini dibuat untuk disembahkan kepada DEWA DAPUR.Kesedapan dan kemanisan kuih bulan menyebabkan mulut DEWA DAPUR terkunci dan tidak dapat menyampaikan laporan buruk kepada MAHARAJA SYURGA.Berinti buah teratai,kacang merah atau kuning telur ditengahnya daripada adunan yang manis.


GUANG BING (KOM PIA)


Makanan ini diambil daripada sempena namahero yang bernama JI GUANG,yang membawa makanan kering kepada askarnya semasa peperangan pendudukan ANTI-JAPANASE di negara CINA sebagai sumber makanan pada ketika itu.Rasanya yang hampir mirip dengan FRENCH BREAD yang mempunyai bijan.Amat digemari dan begitu popular oleh kaum CINA pada masa ini,tekstur  yang rangggup dan ada yang ditambah perasa tertentu untuk menambah kesedapan perasanya.GUANG BIN boleh dimakan begitu sahaja ataupun bersama sup daging herba,mengikut pilihan cita rasa masing-masing.Makanan ini diambil daripada sempena namahero yang bernama JI GUANG,yang membawa makanan kering kepada askarnya semasa peperangan pendudukan ANTI-JAPANASE di negara CINA sebagai sumber makanan pada ketika itu.Rasanya yang hampir mirip dengan FRENCH BREAD yang mempunyai bijan.Amat digemari dan begitu popular oleh kaum CINA pada masa ini,tekstur  yang rangggup dan ada yang ditambah perasa tertentu untuk menambah kesedapan perasanya.GUANG BIN boleh dimakan begitu sahaja ataupun bersama sup daging herba,mengikut pilihan cita rasa masing-masing.

NIAN GAO (KUIH BAKUL)



Boleh dimakan pada bila-bila masa sahaja,tetapi amat popular dan begitu laris dimakan semasa  sambutan perayaan TAHUN BARU CINA yang dikatakan akan membawa tuah kepada sesiapa yang memakan kuih tersebut.GAO membawa maksud tinggi umpama semakin tinggi tahun semakin tinggi atau meningkat kemakmuran dan kejayaan yang dikecapi dalam kehidupan yang akan datang.Walaupun dibuat pelbagai jenis tetapi berkongsi ramuan pulut yang dikisar atau dihancurkan untuk dijadikan adunan yang boleh diacu sahaja atau dimasak sahaja bergantung pada jenis kuih juga.Boleh didapati dalam masakan SHANGHAI, KANTONIS, GUANDONG dengan kepelbagai jenis kuih bulan.

CHAR KWAY TEOW (CHAR KUEY TEOW)



Hidangan  ini amat popular dan begitu sinonim dan  terkenal dikalangan  rakyat MALAYSIA.Makanan ini diperbuat daripada  kuey  teow/SHAHE FEN (MANDARIN).Dimasak diatas atas api dapur arang yang panas,ramuan terdiri kerang,kicap,cili,udang telur,taugeh dan  kucai. Adakalanya dengan  hirisan sosej,fish cake.Secara tradisional dimasak dengan minyak lemak babi  tetapi boleh diganti dengan  alternative minyak yang lain.

ZONG ZI (BA TZANG)



ZONG ZI (BA TZANG) diperbuat daripada beras ketan (GLUTINOUS RICE) dan dibalut dengan daun buluh perlu digantung selepas proses kukus untuk pengeringan.Makanan tradisional masyarakat TIONGKOK.Selalunya disajikan semasa FESTIVAL PERAHU NAGA dan tradisi PERAYAAN DUANWU yang jatuh pada hari kelima bulan lima kalendar  masyarakat CINA.Mengikut kepercayaan  lama masyarakat terdahulu bagi mengingati  kematian  penyair dari destinasi kerajaan CHU. Penyair lagenda yang bernama  QU YUAN,kegagalan beliau menasihatkan pembesar  dan kaisar supaya menghentikan peperangan saudara yang mengorbankan banyak nyawa rakyat.Akibat terlalu sedih beliau membaca  puisi sedih yang dicipta beliau sendiri kesan daripada faktor peperangan,sesudah membaca puisi tersebut beliau terjun  ke dalam SUNGAI MILOU.Rakyat yang menyaksikan kejadian tersebut cuba melontar bungkusan nasi  ke dalam sungai  sebagai pengganti bagi mengelakan  ikan  memakan  jasad beliau.Bungkusan-bungkusan  nasi itu diberi nama ZONG ZI (BA TZANG).

                                                      DING BIAN HU


Kaum CINA menjadikan hidangan ini sebagai pengganti bubur nasi dan juga dikenali sebagai bubur kulat. Hidangan FOOCHOW  boleh dimakan semasa sarapan waktu pagi mahupun  lewat malam.Bagi masyarakat KAUM CINA percaya yang bubur kulat mempunyai kebaikan sebagai agen nutrisi menguatkan badan orang yang lemah seperti demam dan mampu  menyejukkan  badan  dengan membuang haba panas.

KAUM INDIA



Kaum ketiga  yang terbesar di MALAYSIA ialah didominasi masyarakat  KAUM INDIA.Juga  sebagai penyumbang utama pembentukan masyarakat majmuk di MALAYSIA.Seperti bangsa lain di negara kita,masih berpegang teguh dengan ajaran agama dan budaya adat resam turun–temurun.Ini dapat dilihat daripada aspek kelahiran,perkahwinan dan kenduri.Masyarakat KAUM INDIA juga terdiri daripada pelbagai etnik,bahasa,agama seperti etnik Tamil(Tamil),Malayalam(Telugu),Hindi(Urdhu) dan Banggali(Benggali). Mereka menggunakan bahasa yang berlainan dan menganut pelbagai agama iaitu Islam, Hindu, Kristian dan Buddha.

JUADAH SAJIAN HARIAN KAUM INDIA

MARUKKU



Hidangan  ini berasal daripada  negeri TAMIL NADU yang berada di SELATAN INDIA.Bukan sahaja disukai oleh masyarakat KAUM INDIA bahkan mendapat tempat dikalangan masyarakat yang berbilang  kaum yang lain kerana tekstur yang ranggup dan lazat apabila dikunyah.Bagi masyarakat KAUM INDIA yang berada di UNITED KINGDOM makanan ini   digelar  dan merujuk sebagai CHAKRI.Kos pembuatannya yang murah serta mudah untuk diperbuat sebagai makan ringgan.Antara bahan-bahan untuk membuat marukku adalah seperti tepung kacang,tosai(orad dhal),tepung beras,Untuk perasa bergantung kepada penggemar jika perasa asli tidak pedas bagi yang meminati pedas serbuk cili akan digunakan sebagai perasa pedas,bagi perasa lain seperti asafoetida,ajawain,cumin.Berbentuk bulat dan halus .Kaedah pembuatan menggunakan acuan khas yang ditekan tepung yang telah diuli atau dengan teknik pemutaran.


ROTI CANAI (PARATHA)



Apabila disebut sahaja ROTI CANAI (PARATHA),boleh dibayangkan keenakan kerangupan tekstur roti canai tersebut.Menjadi menu  utama hidangan rakyat MALAYSIA,menu  ini banyak dijual di restoren nasi kandar hinggalah ke gerai kecil di tepi jalan.Mendapat mandat di hati rakyat MALAYSIA seterusnya mengangkat kedudukan  taraf yang sama dan  utama  dengan  menu NASI LEMAK.Diperbuat daripada capati yang diolah daripada gandum tulin .Roti canai amat sesuai dimakan dengan kuah  dal,kari dan sambal.

ADHIRASAM


Sebagai hidangan wajib dan utama isi rumah di SELATAN INDIA hinggalah kepada KAUM INDIA di MALAYSIA.PAAGU(SIRAP) adalah bahagian yang penting perlu diberi keutamaan dalam proses membuat ADHIRASAM.Untuk memberi kelazatan ,PAAGU(SIRAP) perlu diadun dengan betul dan teliti.

TOSAI


Salah satu yang hidangan yang menjadi santapan penting  masyrakat berbilang kaum di MALAYSIA apabila berkunjung kedai mahupun restoren nasi kandar atau pun kedai masyrakat kaum INDIA sendiri.Selain nama TOSAI terdapat banyak lagi nama yang digelar dan diberi dosay,dose,dosai,dhosha,thosai ,chakuli.Terdapat beraneka  jenis tosai antaranya tosai telur,tosai cili,tosai bawang dan pelbagai lagi.Boleh dijadikan pembuka selera semasa sarapan pagi  serta lewat malam.Kandungan tosai yang kaya dengan protein dan karbohidrat amat sesuai hidangan ini dimakan oleh semua lapisan umur.Tosai boleh juga dimakan bersama hidangan yang lain seperti  kari kambing,ayam,acar buah,sambal.Bawang gorang dan kentang yang telah digoreng akan dijadikan  inti  tosai.

NASI BERIANI


Hidangan  ini diperkenalkan oleh pedagang dan pengembara PARSI ke ASIA TENGGARA melalui perdagagan rempah ratus sejak berabad  lamanya kepada orang INDIA dan PAKISTAN sebelum dibawa oleh mereka kepada TANAH   MELAYU.Nama BERIANI ini yang berasal dari  bahasa PARSI,BERYA(N) yang bermaksud panggang atau digoreng.Dimasak menggunakan beras BASMATHI    bersama-sama rempah,sayur-sayuran,ayam,daging dan telur.Selain itu terdapat lain-lain bahan  utama yang digunakan untuk memasak NASI BERIANI antaranya minyak sapi,buah pala,kulit pala,bawang merah,bawang putih,cokmar,daun selasih,daun pudina,,halia,bawang,saffron.Menjadi menu  utama semasa musim perayaan dan  perkahwinan. Bagi yang ingin merasai hidangan ini tidak perlu semasa musim perayaan atau perkahwinan boleh berkunjung ke restoren atau gerai yang menawarkan menu hidangan ini dengan pelbagai variasi mengikut citarasa pelanggan.

No comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

KESIMPULAN        Dari perbincangan di atas, dapatlah disimpulkan bahawa makanan tradisi sesuatu   kaum dapat membentuk perpaduan da...