Monday, July 16, 2018

MAKANAN TRADISIONAL


PERBINCANGAN

Tiga kaum utama di malaysia ialah melayu,cina dan india.ketiga-tiga kaum utama ini mempunyai juadah makanan tradisional yang mewakili dan melambangkan kaum sendiri .Jika bercakap bab makananan tradisional masyrakat kita amat arif dalam mengelaskan sesuatu tekstur masakan mahupun asal –usul sesuatu juadah makanan tradisional.Makanan merupakan medium penting penghubung yang dapat menyatupadukan masyarakat berbilang kaum di negara kita selama ini dan amat bersesuaian dengan visi perdana menteri kita menjadikan kita sebagai rakyat 1 MALAYSIA.Bahkan ada diantara makanan bukan hanya diminati oleh kaum sendiri tetapi oleh lain-lain kaum juga dan begitu popular di seluruh negara.

Didalam topik ini juga kita berbincang berkenaan bagaimana cara pembuatan kuih traditional ini diproses kerana pada zaman moden ini terdapat banyak peratalan canggih dan moden digunakan bagi mempercepatkan lagi pemprosesan makanan kerana terdapat permintaan yang tinggi untuk dipasarkan.

Melalui topik ini juga pelbagai pendapat samaada dari golongan generasi lama dan muda mengenai makanan tradisional ini. Bak kata pepatah “ Takkan Melayu Hilang Didunia” kerana setiap kaum masih mengekalkan tradisi mereka dalam memperkenalkan makanan tradisonal masing-masing terutama dimata dunia.




No comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

KESIMPULAN        Dari perbincangan di atas, dapatlah disimpulkan bahawa makanan tradisi sesuatu   kaum dapat membentuk perpaduan da...