PERBINCANGAN
Tiga kaum utama di malaysia ialah melayu,cina dan
india.ketiga-tiga kaum utama ini mempunyai juadah makanan tradisional yang
mewakili dan melambangkan kaum sendiri .Jika bercakap bab makananan tradisional
masyrakat kita amat arif dalam mengelaskan sesuatu tekstur masakan mahupun asal
–usul sesuatu juadah makanan tradisional.Makanan merupakan medium penting
penghubung yang dapat menyatupadukan masyarakat berbilang kaum di negara kita
selama ini dan amat bersesuaian dengan visi perdana menteri kita menjadikan
kita sebagai rakyat 1 MALAYSIA.Bahkan ada diantara makanan bukan hanya diminati
oleh kaum sendiri tetapi oleh lain-lain kaum juga dan begitu popular di seluruh
negara.
Didalam topik ini juga kita berbincang berkenaan bagaimana
cara pembuatan kuih traditional ini diproses kerana pada zaman moden ini
terdapat banyak peratalan canggih dan moden digunakan bagi mempercepatkan lagi
pemprosesan makanan kerana terdapat permintaan yang tinggi untuk dipasarkan.
Melalui topik ini juga pelbagai pendapat samaada dari
golongan generasi lama dan muda mengenai makanan tradisional ini. Bak kata
pepatah “ Takkan Melayu Hilang Didunia” kerana setiap kaum masih mengekalkan
tradisi mereka dalam memperkenalkan makanan tradisonal masing-masing terutama
dimata dunia.
No comments:
Post a Comment